Smyslové posouzení mouky

Také už se vám stalo, že jste si přinesli domů mouku a přišla vám zvláštní, těsto špatně kynulo a celkově se nedařilo? Možná za to může špatná kvalita mouky. Pojďme si říci jak  můžeme sami posoudit kvalitu mouky a  odhalit její případné vady.

- nejdříve zrakem posoudíme zda v mouce nejsou moli (mouka by se správně měla každé 3 týdny přesívat a kontrolovat)

- potom pomocí čichu můžeme posoudit zda je mouka dobrá (má takový neurčitý pach) nebo zda je vadná - to je potom cítit nakysle, žlukle a někdy je cítit i plísní - takovou mouku nepoužívejte!

- pomocí hmatu můžeme určit hrubost mletí

- nejlepší na posouzení kvality mouky je chuť. Pšeničná mouka chutná po škrobu, žitná mouka má zas příjemnou sladkou chuť.  Pokud už je sladkost vysoká znamená to, že k mletí bylo použité přerostlé obilí. Pokud mouka chutná nakysle byla mletá z vlhkého nebo dokonce zapařeného obilí. Špatně skladované obilí způsobí to, že mouka má žluklou chuť. Pokud  má mouka nahořklou až palčivou chuť znamená to, že bylo obilí před mletím špatně pročištěné a bylo semleto i s plevelem.

Autor: Svetluska78

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI