Postup přidávání surovin do pekárny
Při vkládání surovin do pekárny je dobré dodržet jistá pravidla a zásady:
- jako první vkládáme do pečící nádoby tekutiny (voda, mléko, pivo, podmáslí, kyška, jogurt, olej, ocet...)
- pak přijdou na řadu sypké suroviny (mouka, bylinky, koření, otruby, klíčky, vločky, semínka...)
- do jednoho rohu nasypeme sůl
- do druhého rohu nasypeme cukr
- do dalšího koření (kmín, chlebové koření,...)
- uprostřed nádoby uděláme do mouky důlek a tam nasypeme droždí, které lehce zahrneme moukou. Pokud používáme čerstvé droždí je dobré dávat cukr přímo k němu (můžeme zakápnout lžičkou medu)

Důležité je pamatovat na to, že nikdy nesmí přijít do přímého kontaktu sůl a droždí!!!
Poměr mouky a vody (orientační)
- Bílá/tmavá chlebová mouka : voda
- 400 g : 280 ml
- 500 g : 350 ml
- 600 g : 400 ml
- Celozrnná mouka : voda
- 400 g : 300 ml
- 500 g : 360 ml
- 600 g : 420 ml
Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,
amatéry i profíky
seženete v
PEKAŘSKÉM RÁJI