Postup přidávání surovin do pekárny

Při vkládání surovin do pekárny je dobré dodržet jistá pravidla a zásady:

 

  • jako první vkládáme do pečící nádoby tekutiny (voda, mléko, pivo, podmáslí, kyška, jogurt, olej, ocet...)
  • pak přijdou na řadu sypké suroviny (mouka, bylinky, koření, otruby, klíčky, vločky, semínka...)
  • do jednoho rohu nasypeme sůl
  • do druhého rohu nasypeme cukr
  • do dalšího koření (kmín, chlebové koření,...)
  • uprostřed nádoby uděláme do mouky důlek a tam nasypeme droždí, které lehce zahrneme moukou. Pokud používáme čerstvé droždí je dobré dávat cukr přímo k němu (můžeme zakápnout lžičkou medu)

 

Důležité je pamatovat na to, že nikdy nesmí přijít do přímého kontaktu sůl a droždí!!!

 

 

Poměr mouky a vody (orientační)

 

  • Bílá/tmavá chlebová mouka : voda
    • 400 g : 280 ml
    • 500 g : 350 ml
    • 600 g : 400 ml
  • Celozrnná mouka : voda
    • 400 g : 300 ml
    • 500 g : 360 ml
    • 600 g : 420 ml

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI