Proč koupit pekárnu a jak vybírat

Proč si koupit domácí pekárnu:

- doma se vám bude linout nádherná vůně čerstvého pečiva

- pečivo si upečete levnější (viz. hlavní strana Testy pekáren)

- můžete si ho upéct kdykoliv

- pečivo si můžete upéct podle vlastní chutě a fantazie - s cibulí, škvarky, uzeninou.....

- pečivo si upečete zdravější

- nenajdete nikde zapečenou myš (tedy pokud na ni nemáte chuť  )

- většina pekáren má odložený start, takže vás ráno nebo po příchodu z práce vítá vůně čerstvého chleba

- kdo má rád tmavé pečivo, má jistotu, že je opravdu tmavé z celozrnné mouky, bez přibarvení a různých konzervantů, barviv a jiné chemie

- nemusíte se obávat vysoké spotřeby elektřiny  - Uveďme příklad: celý čas pečení podle údaje na displeji pekárny je 3,25 hodiny. spotřeba el. energie z celé doby pečení jen 51 minut a za tuto dobu spotřebovala 0,3 kW. To znamená, že při ceně 1 kWh cca 3,80 Kč jsou náklady na upečení jednoho chleba asi 1,20 Kč.

- pekárna vypracuje krásně peřinkové těsto, které nikdy v ruce ani v robotu tak dokonale nevypracujete

- nehledě na to, pekárna není pouze na pečení chleba a míchání úžasného kynutého těsta, které má široké variace pro vaše mlsné jazýčky!

 

CO VŠE PEKÁRNA ZVLÁDNE:

Buď zvolíte program jen na míchání a kynutí těsta a dál pak zpracováváte těsto v ruce a pečete v troubě (např. rohlíky, housky, bulky - plněné i neplněné, nasladko i naslano), knedlíky přílohové nebo plněné, záviny sladké i slané, mazance, buchty, koláče, koláčky, koblihy, pizzy, …

 

anebo zvolíte program, kdy vám pekárna těsto zamíchá, nechá nakynout a i upeče – chleby (tmavé, světlé, toustové), ale i záviny, buchty, bábovky, mazance, makovce, .....

 

V pekárně si můžete udělat i škvarky, džemy, mléčné, rýžové i krupicové, ale i bramborové kaše, nudle do polévky, těsta na vánoční cukroví, perníčky, zapečené brambory, těstoviny, čočku, guláš, hubník, jakýkoliv nákyp, rizoto ..... a mnoho dalšího!!!

 



Jak pekárnu vybírat

- podle počtu strávníků

- podle toho, zda chcete pekárnu, která má dva háky nebo jeden. Oficiálně se uvádí, že pekárna, která má jeden hák je malá a pekárna, která má háky dva je velká. Lépe však je, orientovat se podle velikosti pečící nádoby - některé pekárny upečou chleba pouze 900 g některé i 1600 g

- také je dobré rozmyslet si,  jaké programy chcete využívat a vybírat dle toho (jsou pekárny, které umožňují dokonce nastavit Vlastní program)

- no a v neposlední řadě vybírejte také podle toho, jakou finanční částku chcete investovat - pekárny se dají sehnat za méně než 1000,- Kč, ale také za více jak 4000,- Kč)

Autor: Svetluska78, Anndy

 

 

 

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI