Jednoduchý recept na pečení s kváskem od kolobezka1.

Jednoduchý recept na pečení s kváskem

Kvásek:
20 g "mateřského kvásku" z lednice
80 g vody
100 g žitné celozrnné nebo chlebové mouky

Smícháme a necháme 8 - 12 hodin vykvasit na minimálně dvojnásobek objemu.

Těsto:
180 g čerstvě vykvašeného kvásku
260 g vody (nebo jiné tekutiny. Budeme-li péct v pekárně, dáme vody méně, asi 210 - 240 g)
1 - 2 lžíce olivového oleje
1 - 2 lžičky medu, melasy nebo nerafinovaného cukru
200 g celozrnné pšeničné mouky
200 g hladké bílé mouky
1 lžička koření - kmín nebo chlebové
1 lžička soli

Příklady různých možnosti zpracování chlebíku bez přídavku droždí:

1)      Těsto hněteme v pekárně nebo ručně, necháme kynout do jeden a půl až dvojnásobku objemu (2 - 5 hodin), jemně vytvarujeme do ošatky nebo formy, necháme kynout ještě asi 1,5 - 2 hodiny a pečeme v troubě.

2)      Těsto hněteme v pekárně nebo ručně, 30 minut necháme odpočívat, pak vytvarujeme do ošatky nebo formy, necháme kynout 3 - 6 hodin, pečeme v troubě.

3)      V pekárně necháme celý program „těsto“, pak vyndáme, jemně vytvarujeme do ošatky nebo formy, necháme kynout 3 - 5 hodin, pečeme v troubě.

4)      Těsto hněteme v pekárně, necháme kynout přibližně do dvojnásobku objemu (3-5 hodin) a pak spustíme program „pečení“.

5)      Těsto hněteme v pekárně nebo ručně, necháme kynout na lince asi 1 - 2 hodiny a pak přes noc v lednici. Ráno jemně vytvarujeme do ošatky, necháme v teple kynout 1,5 - 2 hodiny a pečeme v troubě.

6)      Těsto hněteme v pekárně nebo ručně, necháme kynout na lince cca 1 - 2 hodiny a pak přes noc v lednici. Ráno jemně propracujeme, vytvarujeme váleček, který vložíme zpět do formy od pekárny, zapneme na 1 minutu program „pečení“, aby těsto kynulo v teple. Až je nakynuté (asi 1,5 - 2 hodiny) spustíme program „pečení“.

7)      Těsto hněteme v pekárně, necháme kynout na lince cca 1 - 2 hodiny a pak přes noc v lednici. Ráno necháme 1 - 2 hodiny rozehřát na pokojovou teplotu (nebo až je těsto nakynuté) a pak spustíme program „pečení“.

 

!!! Důležité !!!: uvedené časy jsou jen přibližné. Nakynutý bochník poznáme podle toho, že při mírném stlačení těsta (můžeme jej trochu pomoučnit) se vytlačený důlek jen velmi pomalu vrací zpět. Pokud se těsto hned vyrovná, je nedokynuté, pokud důlek zůstane, je překynuté. Lepší je mírné nedokynutí - především v pekárně nebo jestliže pečeme na tzv. „studený start“, kdy se teplota zvyšuje postupně.

 

Foto k článku