Jak na housky

vykynuté těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále, těsto se nelepí a nemusíme podsypávat.

 

 

Rozdělíme na libovolný počet, ideálních je z 500 g mouky cca 8 housek.

 

 

Každý díl propracujeme, rozválíme na váleček a ten zase rozdělíme na 3 díly.

 

 

 

Z každého na vále uděláme kratší, silnější váleček.

 

 

Můžeme jeden nebo dva válečky vyválet ve směsi semínek (mák, sezam, len…).

Váleček vezmeme do ruky, ze všech stran vodou pomašlujeme a vyválíme v semínkách.

 

 

Vrchní díly spojíme a motáme jako copánek, uzavírku taktéž spojíme k sobě.

Je jedno, zda začneme zleva nebo zprava, vždy krajní váleček přehodíme přes druhý. Nemusíme motat dlouze, housky budou krásně buclaté.

 

  

 

Skládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, či pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Jak dlouho záleží na teplotě v místnosti, aspoň 30 minut.

 

Tam, kde nejsou semínka pomašlujeme (typy glazování), já mašluji žloutkem smíchaným s trochou mléka a dáme do vyhřáté trouby.

 

 

Pečeme při cca 180°C / asi 20 minut.

Ihned po upečení přendáme housky na mřížku, aby je rozpálený plech nevysušoval.

Recept č. 499


 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI

 

 

Anndy