Pečení chleba v římském hrnci

Chléb se dá péct i v římském hrnci:

Římský hrnec pokud je neglazovaný necháme 20 minut celý namočený ve studené vodě, pokud je glazovaný, máčíme pouze víko

 

PROSÍM PŘEČTĚTE SI SVŮJ NÁVOD NA POUŽITÍ!!!!

 

Po ukončení programu Těsto, těsto propracujeme, vytvarujeme do bochníku, který dobře uzavřeme a spojem dolů dáme kynout do olejem nebo 100% tukem vymazaného římského hrnce anebo hrnec vyložíme pečícím papírem nebo teflonovou pečící folií, někdo nechává ve vypnuté troubě cca 20 minut kynout, někdo troubu hned zapíná.

 

Nakynuté těsto můžeme několika šikmými zářezy naříznout, můžeme také přes síto jemně zasypat hladkou moukou, přiklopíme víkem a dáme na spodní příčku do STUDENÉ trouby. Nastavíme teplotu na cca 200°C (podle trouby, každému peče jinak).

V poslední třetině pečení víko odstraníme (lze ale nechat po celou dobu pečení), římský hrnec přendáme na polohu středního roštu (pokud se vejde, jinak necháme na spodním roštu) a chlebík dopečeme.

Pečeme cca 80 minut.

 

                 

 

Pokud nemáme římský hrnec, chléb můžeme upéct v jakékoliv žáruvzdorné nádobě.

Zde je tip Jak na pečení chleba v litině, smaltu, skle, simaxu apod.

 

                 

 

                                                                                                                            

 

Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,

amatéry i profíky

seženete v

PEKAŘSKÉM RÁJI

 

 

Anndy