Pečeme s Dámou - rohlíky

Domácí pekárna nám upeče nejen chleba, ale pomůže nám i s přípravou těsta na rohlíky. Že pekárnu nemáte? Nevadí, těsto můžete zadělat i ručně, jen to dá trošku víc práce. Pojďme si tedy ukázat jak na to.

V první řadě si musíme připravit těsto. Naší rodině nejvíce chutná toto:

717.české rohlíky
260 ml vlažné vody
20 g oleje
10 g soli
500 g polohrubé výběrové mouky
17,5 g čerstvého droždí (můžete nahradit 1,5 lžičky instantního droždí)
5 g cukru

Pokud máte domácí pekárnu všechny přísady dejte do nádoby v předepsaném pořadí a zapněte program na přípravu kynutého těsta. Pokud pekárnu nevlastníte doporučuji zadělat nejdříve kvásek z 2 lžíce vody, droždí, cukru a 1PL mouky. Kvásek nechejte na teplém místě vzejít a pak přimíchejte ostatní přísady. Těsto nechte cca 40 minut kynout.

Jakmile máme takto připravené těsto postupujte dle našeho videa.

 

Pokud chcete mít rohlíčky krásně lesklé můžete je před pečením pomašlovat vajíčkem a třeba i posypat solí, sýrem nebo prostě tím co máte rádi. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 - 15 minut při 200°C.

Pokud máte rádi k snídani teplé rohlíčky a nechce se vám vstávat o několik hodin dříve můžete si večer těsto zadělat (stačí opravdu jen zadělat, kynout nemusí), vytvarovat rohlíky, dát na plech a přikryté mikrotenovým sáčkem nechat kynout v lednici nebo stejně chladné místnosti. Vzhledem k tomu, že ochlazování těsta je pozvolné budou kvasinky ještě nějakou dobu pracovat a rohlíky tak nakynou. Přibližně za 3 hodiny se těsto ochladí natolik, že kvasinky přestanou být aktivní. Nemusíte se obávat toho, že by tím těsto ztratilo na kvalitě naopak v těstu se plně rozvinou všechny chuťové vlastnosti a rohlíky tak budou lepší.  Ráno stačí vytáhnout nachystané plechy do tepla a než se nám stačí dostatečně předehřát trouba kvasinky se opět proberou a začnou pracovat.

Tento postup můžete použít nejen na rohlíky, ale i na loupáčky. 

Na přípravu těsta můžete použít i spoustu dalších receptů z našich stránek.

Např. recept č. 080, 082, 108, 327, 424,....a spousty dalších.

 

 

Autor:Svetluska78